Jak unikać chemii w jedzeniu
Będąc w sklepie często zastanawiamy się czy produkty, przede wszystkim warzywa i owoce, są pełnowartościowe i czy korzystnie wpłyną na nasze zdrowie. A może niektóre z nich są bardziej szkodliwe od innych ? Aby się o tym przekonać, przede wszystkim powinniśmy zaopatrzyć się w kalendarz biodynamiczny. Dowiemy się z niego w których miesiącach roku możemy spodziewać się rodzimych sezonowych produktów, nieskażonych pestycydami i sztucznymi nawozami. Nie powinniśmy również kupować owoców i warzyw w dyskontach albo wielkich supermarketach, są bowiem hodowane na ogromną skalę, w ich przypadku dużo bardziej liczy się ilość, nie jakość. Najlepiej po świeże warzywa udać się na ryneczek, gdzie możemy znaleźć sprzedawców z warzywami i owocami z własnego sadu i ogródka. Trzeba jednak uważać i zadawać dużo pytań, ponieważ to, że kupujemy na ryneczku, nie znaczy, że kupujemy naturalną, niepędzoną żywność. Najlepiej wybierać sprzedawców oferujących małą ilość świeżego towaru. Występuje wtedy większe prawdopodobieństwo, że warzywa są uprawiane w naturalnych warunkach.
Podobne wpisy
Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: